Blog

Most robbanhat fel igazán az új lakások ára

A tavalyi év egyik legfontosabb kérdése az új lakások 5 százalékos áfája volt, ami eredetileg 2019 végéig lett volna érvényben, de a 2018. november 1-je előtt beadott építési engedélyek esetében ezt meghosszabbították 2023 végéig.

Sokan úgy vélik azonban, hogy a 27 százalékos áfa hátráltatja a lakásállomány megújulását, ezért további módosításokat is elképzelhetőnek tartanak. A kérdésről a piac vezető lakásfejlesztőit és szakértőit kérdeztük meg.
Két kérdéssel fordultunk a piac szakértőihez a lakásáfával kapcsolatban, melyek az alábbiak voltak:
- Mit gondolnak önök, mint lakásfejlesztők / finanszírozók / szakértők arról, hogy hogyan alakulhat az új építésű lakások piacát komolyan érintő 5%-os áfa kérdése a jövőben?
- Van-e bármi egyedi pénzügyi, finanszírozási megoldás vagy termék az év végén lejáró (amennyiben az építési engedély 2018. nov. 1. utáni) 5%-os áfakedvezmény igénybevételére? Ha igen, kivel működnek együtt akár fejlesztőként akár finanszírozóként?

A kérdésekről optimistán nyilatkozott a Biggeorge Property alapítója és tulajdonosa, Nagygyörgy Tibor, aki szerint egy nagyon izgalmas időszak közepén vagyunk, és bár a kormány tett már engedményeket az 5%-os áfa kérdésében, van rá esély, hogy a fejlesztők és vevők számára további pozitív, az 5%-os áfa meghosszabbítását fogadják el valamilyen speciálisabb formában, esetleg újabb feltételekkel. A cégvezető a második kérdés kapcsán elmondta, hogy folyamatban van ilyen megoldások kialakítása.
Kricsfalussy Tamás, a Metrodom értékesítési igazgatója elmondta, hogy nem egy korlátozott módon igénybe vehető, csak a vevők egy része által, vagy csak részben elérhető 5%-os áfa továbbvitelét támogatnák, mivel a kettős vagy korlátozott időtartamú áfakulcsok folyamatosan torzítanák a piacot, és konzerválnák a bizonytalanságot. Véleménye szerint a legjobb és legegyszerűbb megoldás természetesen az 5%-os áfakulcs határozatlan idejű meghosszabbítása lenne, de ha lett volna ilyen kormányzati szándék, valószínűleg már meglépték volna. A kedvezményes, 18%-os áfakulcs jövőbeni - korlátozásoktól mentes - alkalmazása is elfogadható kompromisszum lenne, kisebb lenne az áfa-sokk. Az azonban már az elmúlt hónapok projektindításaiból is látszik, hogy ha nem változik a szabályozás, 27% áfa mellett nagyjából a legdrágább budapesti kerületekre és területekre fog visszaszorulni az újlakás-építés, ahol ilyen adóteher mellett is biztosítható a jövedelmezőség a magas árak miatt.

Az egyedi finanszírozási lehetőségekkel kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy bár ezzel a termékkel hamarosan ők is jelentkeznek, mivel egy kivételével valamennyi aktuális, sőt a következő egy évben elinduló projektjeik is 5%-os áfakulcs alá fognak esni, számukra ez a probléma csekély jelentőségű, 10-15 ügyletnél biztosan nem számítanak többre. Ugyanakkor a sok korlátozó tényező miatt (a kivitelezés korai szakaszában meg kell fizetni a teljes önerőt, a folyósítás után jóval a lakás átvétele előtt megkezdődik a hiteltörlesztés, CSOK, és az államilag támogatott hitelek gyakorlatilag nem finanszírozhatók ezzel a modellel) vélhetően nemcsak náluk, hanem általában is kevesen fognak élni ezzel a lehetőséggel - tette hozzá.

Az első kérdés kapcsán kevésbé nyilatkozott optimistán Horváth Áron, az ELTINGA kutatóközpont vezetője, a Budapesti Lakáspiaci Riport elemzője, aki szerint ugyan lehetnek még érdekképvisleti próbálkozások, és kísérlet a jogszabályok finomhangolására, de sok esélyt az 5%-os áfa kitolására, folytatására nem lát. A Pénzügyminisztériumban úgy látják, hogy az áfa-emelés hatására csökkenni fognak a fogyasztói árak, és nem lesz visszaesés az építésben. Ezzel az állítással mi sem értünk egyet, és várhatóan a fejlesztők is lobbizni fognak a további kedvezményekért - tette hozzá a szakember.
Ingatlanközvetítőként és beruházóként is úgy látjuk, hogy az egészséges ingatlanpiaci folyamatok és egyensúly fenntartásához elengedhetetlen az új építésű lakások megfelelő mennyiségű és minőségű jelenléte a piacon. Ennek elérése és fenntartása érdekében továbbra is szükséges az új építésű lakások támogatása, amire a kedvezményes áfa jó gyakorlat volt. Amennyiben ez vagy ehhez hasonló kedvezmények nem lesznek elérhetők a továbbiakban, úgy jelentős hatása lesz az egész lakóingatlan piacra, amely a kínálatot és ezáltal az árakat is komolyan fogja befolyásolni - mondta el Doron Dymschiz, a Duna House cégcsoport társtulajdonosa.

További részletek és forrás: portfolio.hu

Kérjen tőlünk ajánlatot!

Amennyiben a "Ajánlat kérés" gombra kattintva nem jelenik meg a levelező programja, akkor a info@tzglobal.hu email címen tud írni vagy elérni telefonon: +36305236863
Ajánlat kérés