Blog

Multifunkcionális otthonok, környezettudatosan

Lakóterünk fogalma teljesen átalakult az utóbbi egy évben, mivel időnk nagy részét a négy fal közt voltunk kénytelenek kihasználni, iroda, óvoda, iskola és szabadidős helyszín gyanánt. Az otthon fogalma átrendeződött, a multifunkcionalitás került a középpontba, ugyanakkor az előrejelzések szerint az igény otthonunk komfortosabbá és sokoldalúbbá tételére a jövőben csak nőni fog. A trendek folyamatosan változnak, de az integrált lakótér fogalma megkerülhetetlenül befolyásolja otthonunk felosztását. Az élettér egyszerre több zónává oszlik, melyekben meg kell tanulnunk több dologra fókuszálni egyszerre. Az építészet és lakberendezés célja, hogy a design mellett kiszolgálja az igényeinket, így olyan megoldások felé nyitunk majd, amelyek támogatják az összpontosítást, vagy épp egyszerűsíthetik a feladatok közti eligazodást.

 

A sokfunkciós élettér

Egyszerűsítheti életünket például, ha a konyha, az étkező és a nappali egy térben kerül kialakításra. A háztartási feladatok, a gyerekek és az otthoni irodai munka is könnyebben összeegyeztethető ezáltal, főként a nagycsaládosok esetében. Az otthoni lét epicentruma egyre inkább a konyha, ahol a társas- és családi beszélgetések is zajlanak. Így a konyha és étkező együttese már nem csupán praktikussági szempontoknak kell megfeleljen, de a komfort, a nagyobb felületek, étkezőasztal, tárolók és az otthonos kiegészítők is szerepet kapnak. A levegős, nyitott, világos helyiségek növelik a térérzetet, a természetes anyagok, természetes felületek nyugalmat sugároznak, így a letisztult design és a nagy ablakos, fénnyel telített enteriőrök nem csak a pihenést, de a munkára hangolódást is támogatják. 

Aki építkezésbe fog, a tervek megvalósulásakor érzékeli, hogy az egyéni elképzelések helyett gyakran kompromisszumos megoldásokkal kénytelen kísérletezni. Tapasztalat híján nehéz felmérni a költségeket, döntéseink következményével többnyire csak a kivitelezést követően a saját példánkon keresztül szembesülünk. Formabontó, avagy funkcionális? Tágas és modern kis alapterületen? Mielőtt lemondanánk az ellentmondásosnak tűnő vágyainkról, kérjünk szakmai útbaigazítást.

 

Energiahatékonyság – növelés

A megszaporodott teendők és a négy fal közt töltött idő indokolják az energiatakarékosság növelését is. A cél, hogy az új építésű és felújítandó ingatlanok közelebb kerüljenek a passzív sztenderdekhez, vagyis minimalizáljuk az elsődleges energia szükségletet. Az épületek energia-igényének csökkentése, a burkolatok alapos megválasztása, a fűtésrendszer, kazánok korszerűsítése és a megújuló energiaforrások igénybevétele az energiahatékonyság növelést alapjaiban határozzák meg. Ennek egyik legfőbb követelménye a gondos hőszigetelés. Az épület megfelelő, jó minőségű, tartós anyaggal történő szigetelése kulcskérdés. Tipikusan ilyen szigetelőanyag a kőzetgyapot, mely nem csak a homlokzat, de a tetőterek és padlók szigetelésére is alkalmas és komplex módon tudja kielégíteni a hőszigetelésekkel szemben támasztott elvárásokat. A kőzetgyapot alapanyaga természetes, nem gyúlékony, nem zsugorodik, nincs hőmozgása, kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik., ugyanakkor kiváló páraáteresztő, hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal bír. Az energiafelhasználáson kívül környezettudatossági szempontból is hatékony.

 

 Grandiózus belső terek lemondások nélkül, környezettudatosan

Az alapok után a ház belső elrendezését a tető is meghatározza. A könnyített szerkezetű tetőkonstrukciók kevesebb anyagfelhasználással készülnek, mint a hagyományos tetőszerkezet, mely bár kiállta az évszázadok megpróbáltatásait, az idő előrehaladtával az igények, a technológia és az otthontervezéssel kapcsolatos preferenciák is átalakultak. Az ácsolt tető a födémszerkezetre épül, azaz a tetőt alátámasztó rétegre, amely mintegy átveszi a terhelést. Hőtároló szempontból hasznos lehet egy izoláló, vastagabb födém, viszont nagyon megdrágítja a költségeket a födémet alátámasztó tartófalakkal együtt. A tartófalak a lakótérből is elvesznek, megkurtítva a tágas belső teret.

A szeglemezes (könnyűszerkezetes) tetőkonstrukció titka a statikában és a tervezésben rejlik. Környezettudatosabb, mivel sokkal kevesebb anyagfelhasználással valósítható meg ugyanaz a tető, - sokan feltételezik tévesen, hogy ezáltal kisebb terhelhetőséggel, a statika azonban nem téved. Pontos számításokkal, térbeli kimerevítésekkel és keresztrácsokkal dimenzionált a szerkezet, a szeglemezes préselési illesztés pedig ellenállóbá teszi a kötéseket, mint a faanyag önnön szerkezete. Legfőbb előnye a gyorsaságon kívül, hogy alkalmas nagy, akár 30m-es fesztávok áthidalására is, alátámasztás, azaz födém nélkül, kizárólag az övező falak koszorúra csatlakoztatva. A szeglemezes eljárással így innovatívan és környezettudatosan, s nem utolsó sorban olcsóbban jutunk tetőhöz. Így tudunk akár kisebb alapterületű otthonokban is nagyobb helyiségeket kialakítani. A tetőtér rakodótér kiaknázására is alkalmas, de akár a lapostetős megoldás is kivitelezhető a födém 2.0-ás alternatívájával, a Posi-Joist födémgerendával.

 

Lépésről - lépésre

Ahhoz, hogy minden folyamatot a lehető legköltséghatékonyabban tudjunk megtervezni, érdemes előre felmérni a lehetséges megoldásokat, hogy egymást erősítve gazdaságosabban tudjuk tető alá hozni vágyott, szuperfunkciós otthonunkat. Teljes körű generálkivitelezés részeként, új ingatlan építése, vagy meglévő kibővítése, netán felújítása esetén keresse bizalommal a TZ Global KFT., tetőszerkezeti konstrukciók tervezésével, gyártásával és összeszerelésével kapcsolatban a BELATTI csapatát.

Kérjen tőlünk ajánlatot!

Amennyiben a "Ajánlat kérés" gombra kattintva nem jelenik meg a levelező programja, akkor a info@tzglobal.hu email címen tud írni vagy elérni telefonon: +36305236863
Ajánlat kérés