Blog

Sorozatgyártott házak forradalmasítják az építőipart

A jövő lakóházait automatizált gyárakban rakják majd össze és megrendelésre, kész állapotban szállítják majd ki a telekre a megrendelőknek - ebben reménykednek legalábbis azok a befektetők, akik a moduláris építészettel foglalkozó startupokba több százmillió fontot fektettek az elmúlt években.

75 millió fontot fektetett a Goldman Sachs tavaly áprilisban a TopHatbe, majd utána a Sekisui House is bejelentette, hogy 90 millió fontos társas vállalkozást hoznak létre az Urban Splash-sel. Mindkét brit társaság előre gyártott elemekből, moduláris házakat épít, a befektetők pedig remélik, hogy ez lesz a jövő építészeti megoldása, hiszen az építészetben nem történt semmilyen szektorszintű innováció az elmúlt 100 évben.

A Sekisui House már akcióba is lendült: 43 735 moduláris otthont építettek okosgyáraikban, magas szintű automatizációt és digitális gyártáskontrollingot használva. A TopHat egy szoftveres platformot épített, amely az épületdizájnt automatikusan átülteti a gyártósor eszközeibe, illetve a szállítási rendszereibe. A rendszerük ráadásul nagyon könnyen integrálható újabb okosgyárakba is, így a keresletnek megfelelően bővíteni is tud a cég.

Az okosgyártás bevonása az építőiparba ráadásul az épületek minőségét is javíthatja, hiszen a munkaerőhiánnyal küszködő "maszek" kőműves brigádok helyett a kivitelező egy nagyvállalat gyártósora lesz, a házak minőségét pedig az emberi minőségbiztosítási szakemberek mellett automatizált rendszerek is ellenőrzik majd.

A moduláris lakóházakkal első körben a lakáskiadással foglalkozó vállalatokat célozzák majd meg: a Places for People például 750 "okosházat" vett az Ilke Homestól 100 millió fontért, mellyel korábban megvásárolt, összesen 750 lakásból álló parkjaikat egészítenék ki.

Forrás (szöveg és fotó): portfolio.hu

Kérjen tőlünk ajánlatot!

Amennyiben a "Ajánlat kérés" gombra kattintva nem jelenik meg a levelező programja, akkor a info@tzglobal.hu email címen tud írni vagy elérni telefonon: +36305236863
Ajánlat kérés